Programmering är roligt!

Mikael skriver om programmering, systemadministration och mycket annat!

Kolla in min bok: Spelprogrammering med HTML5 och JavaScript

Kategorier 

2013-05-05
Intervju på matematikvideo.se

Jag blev intervjuad på matematikvideo.se angående spelprogrammeringsboken. Där fick jag en chans att berätta lite om hur roligt och viktigt det är med matematik, speciellt när man programmerar spel!

Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.
2013-04-09
Mikael Tylmad - a brief introduction

Jag som driver denna blog heter Mikael Tylmad, är född 1984 och bor i en förort till Stockholm som heter Tullinge. Där bor jag med min fru och en dotter som heter Tilde (eller ~ som jag brukar kalla henne).

Jag jobbar som systemadminstratör på högstadieskolan Södertörns friskola, där jag också driver skolans datorklubb. Jag tycker att det behövs mer programmering på högstadiet!

Min meritförteckning (pdf)

Min dotter ~ som vid fyra månaders ålder bekantar sig med en dator. Jag är och vandrar på Island. Vulkaner är häftiga, Island är i princip en stor vulkan => Island är häftigt.

För det mesta håller jag på med lite allt möjligt, dock alltid något som jag vill göra. Om man sysslar med saker som man inte trivs med blir resultatet oftast dåligt. Exempel på saker som jag gillar:

Systemadministration
Sedan 2006 har jag installerat, konfigurerat och administrerat linux-servrar, linux-klienter och windows-klienter på Södertörns friskola. Jag trivs själv bäst i linux och finner alla andra alternativ undermåliga. Om det ska skriptas gör jag det helst i bash, men jag inser fördelen med kraftfullare språk som exempelvis perl. I skrivande stund administrerar jag ett antal webbservrar (mestadels Apache) som hanterar ett tiotal olika webbtjänster (många egenutvecklade, några wordpress och annat gott och blandat). Utöver servrar och klientdatorer så bygger jag och sköter om trådade samt trådlösa nätverk.
Undervisning
På Södertörns friskola driver jag Datorklubben där jag undervisar elever på högstadiet och gymnasiet. På Tullinge Gymnasium har jag totalt fyra gånger hållit i en 50p gymnasiekurs som heter Datalogi A (en lokal kurs som vi gjort allt material själva till, inklusive en kursbok). Det senaste året har jag jobbat som gästföreläsare för teknik-fyran på Tumba Gymnasium.
Webbutveckling
Jag utvecklar ofta olika typer av webbtjänster och jag använder mig i princip uteslutande av PHP på serversidan.
Läromedelsutveckling
Det är väldigt roligt att syssla med undervisning och jag söker alltid efter den mest pedagogiska lösningen. När det gäller programmering har jag jobbat med att göra undervisningen roligare och samtidigt bättre. Detta har resulterat i en lärobok som använder spelprogrammering för att lära ut programmering: Spelprogrammering.nu med HTML5 och JavaScript. Denna lärobok har också en egen hemsida: www.spelprogrammering.nu. Givetvis är hela boken skriven i LaTeX.
Frisbeegolf
Den enda sport jag sysslar med är frisbeegolf, och detta har jag gjort sedan 1996. Numera spelar jag oftast på Visättra sportcenter, men har tidigare spelat mycket på Järva.
Hiking
Hiking är det bästa sättet att uppleva naturen på. Min favorit-hike är Laugavegur på Island, som jag gått två gånger. Utöver Island har jag också vandrat i Härjedalen och även gått runt Mount Blanc-massivet längst med den berömda TMB-rutten, en riktigt trevlig och spektakulär vandring.
Brädspel
Jag älskar att spela brädspel. Bland favoriterna finns Dominion, Race for the galaxy, Titan, och många andra!

Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.