Programmering är roligt!

Mikael skriver om programmering, systemadministration och mycket annat!

Kolla in min bok: Spelprogrammering med HTML5 och JavaScript

Kategorier 

2013-04-14
Varför undervisa med JavaScript?

I detta inlägg tänkte jag berätta lite om varför jag tycker att JavaScript är ett utmärkt språk för undervisning på gymnasiet och i grundskolan, oavsett om man ska lära sig programmering från den absoluta grunden eller om man redan kan en hel del och vill fortsätta sin bana som programmerare.

När man ska lära sig programmering så tycker jag att det är viktigt att det är roligt och intressant från början. Intresserade elever går själva otroligt snabbt framåt, så det lönar sig verkligen att lägga ned mycket energi på den första lektionen. Om något ska kännas roligt och intressant från början gäller det oftast också att man ska kunna se något resultat väldigt snabbt. Där kommer vi till den första fördelen med JavaScript: Resultat är enkla att se och snabba att få. Nedan har jag listat några anledningar till varför jag tycker att JavaScript är ett utmärkt språk för undervisning.

1. JavaScript interpreteras av webbläsaren.
För att se resultatet av sin programmering behöver elever och andra bara ha en webbläsare. Det är dessutom busenkelt att skicka upp resultatet på webben så att alla kan ta del av ens lösning (om man vill). Man behöver inte någon speciell maskin, det fungerar oftast precis lika bra från sin mobiltelefon eller surfplatta.
2. Resultat på webben känns användbara och relevanta.
Webben är en otroligt viktig plattform i dagens samhälle, och programmering för webben blir bara större och större. Redan idag säljs det datorer som i princip enbart har webbläsare och inget annat. Om elever ser att de kan åstadkomma roliga och häftiga program som fungerar på sina datorer och mobiltelefoner, inser de direkt hur användbart det kan vara. När man programmerar en telefonbok i C++ och testar den i kommandotolken, så lär man sig visserligen hur if-satser och filhantering fungerar, men hur användbart känns det att ha en telefonbok i kommandotolken egentligen?
3. JavaScript kan se ut som C, C++, Java, C# och alla andra språken.
Funktioner, if-satser, for-loopar, while-loopar m.m. är alla sig (relativt) lika mellan många språk. Detta gäller även JavaScript. Detta betyder att när man skriver program i JavaScript så går man inte miste om något som C-programmerarna lär sig, utan grunderna inom programmering består.
4. JavaScript kan vara helt olika de andra vanliga språken, såsom exempelvis C, C++, Java, C# osv.
Det som många inte tänker på är att JavaScript faktiskt är ett funktionellt språk. Det går visserligen att skriva kod som i princip är identisk motsvarande C-kod, men det går också att skriva kod som är helt annorlunda. Funktionell programmering är ett helt annat synsätt på programmering och problemlösning, och vill man fokusera på detta är JavaScript perfekt! Det är ett modernt språk som stödjer många häftiga synsätt inom programmering.

2012 medförfattade jag boken "Spelprogrammering.nu med HTML5 och JavaScript", och nu under 2013 kom vi ut med en ny utgåva. Boken handlar om hur man kan lära sig programmera webbaserade spel från grunden, oavsett bakgrund. Jag tror att vem som helst kan lära sig programmera webbspel! Om man redan är intresserad av programmering och kan en hel del så har vi försökt göra boken intressant ändå, genom att gå väldigt djupt på vissa delar. När jag använt JavaScript som undervisningspråk har jag funnit att eleverna jobbat snabbt och lärt sig mycket på kort tid. Jag ska se till att i ett senare inlägg, mer konkret beskriva hur man kan lägga upp sin undervisning kring JavaScript.


Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.