Programmering är roligt!

Mikael skriver om programmering, systemadministration och mycket annat!

Kolla in min bok: Spelprogrammering med HTML5 och JavaScript

Kategorier 

2013-04-15
Delta i Webbstjärnan!

Webbstjärnan är en tävling där tusentals elever som går i lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet kan tävla i webbutveckling. Främst handlar det om att publicera sitt skolarbete på nätet med hjälp av en färdig bloggmotor (wordpress i de flesta fall), men man kan också ta steget mot riktig webbutveckling och faktiskt programmera sin hemsida själv. Tävlingen hålls av stiftelsen .SE.

När man som lärare anmäler ett lag av elever till webbstjärnan får man omedelbart en valfri .se domän gratis i ett år, gratis webhosting i ett år samt en massa hjälp med hur man kan komma igång med exempelvis wordpress.

Vill man jobba med webbutveckling med en grupp elever är webbstjärnan perfekt. I början får de sitta och fundera ut vilken typ av hemsida de vill bygga, vilket domännamn de ska ha, och så vidare. Efter att ha anmält sitt lag och fått alla inloggningsuppgifter börjar de genast att ladda upp filer med FTP, testar olika designidéer med HTML och jag som lärare behöver i princip bara knuffa dem i rätt riktning lite då och då. Det är uppenbart att när en uppgift är på riktigt, känns meningsfull samt ger resultat så jobbar man bättre och lär sig mer.

Förra året var några av mina elever från Södertörns friskola med i Webbstjärnan, och ett lag från skolan vann faktiskt guld!

Deras hemsida handlade om vindkraft: http://kraftig.se


Snart är det dags för prisutdelning i webbstjärnan igen, och detta år är det fyra lag som tävlar från Södertörns friskola:

http://www.xzy.se
http://www.sketchit.nu
http://www.itslöjd.se
http://www.skolboka.se

I början var det några fler lag, men en del elever beslöt sig för att fokusera på andra uppgifter. På datorklubben är det inte obligatoriskt att tävla i webbstjärnan, utan man gör det bara om man vill.

Jag gillar verkligen webbstjärnan och är övertygad om att .SE lyckats i sitt uppdrag att utveckla Internet och Internetanvändandet.

Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.