Programmering är roligt!

Mikael skriver om programmering, systemadministration och mycket annat!

Kolla in min bok: Spelprogrammering med HTML5 och JavaScript

Kategorier 

2013-09-11
Köp begagnat!

På min arbetsplats köper vi i princip enbart begagnade datorer. Köper man exempelvis en laptop från 2008 som kostade kring 10 000:- som ny, får man fem år senare betala kring 2000:-. Många har ingen användning för en sådan dator, eftersom operativsystem och programvara blir tyngre och tyngre, och datorerna upplevs som sega. Men, eftersom vi använder Linux, och valt att spara på de visuella effekterna i operativsystemet, känns datorerna som nya!

Faktum är att fem år gamla datorer inte är så himla dåliga numera. Skillanden mellan en dator år 2000 och år 2005 var extrem, men en dator som var bra 2008 känns fortfarande rapp 2013, förutsatt att man inte kleggat ner den med skum mjukvara.

Det jag skulle vilja få fram i detta inlägg är att fler borde handla begagnade datorer. Jag har personligen en begagnad HP Elitebook 8470, som ny kostade skjortan, men som begagnad kostade kring 2000:-. Jag investerade sedan i mer RAM-minne (något som nästan är gratis idag), samt en snabb SSD (kostar mindre än 1000:-). Resultatet blir en laptop som är snabbare än de flesta laptops jag träffar på, speciellt vanliga 6000:- laptops inhandlade på den stora elektronikaffären. Man gör också miljön en tjänst om man bidrar lite mindre till den hetsiga konsumptionstakten.

Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.