Programmering är roligt!

Mikael skriver om programmering, systemadministration och mycket annat!

Kolla in min bok: Spelprogrammering med HTML5 och JavaScript

Kategorier 

2013-11-25
Källa: Wikipedia

Internetdagarna inleddes idag med en kort, rolig och intressant föreläsning av Jimmy Whales, grundaren av wikipedia. Jag tycker att wikipedia är bland det bästa som Internet har att erbjuda och jag använder det dagligen. Dock tycker jag att man bör fundera lite över några saker.

När jag gick i högstadiet i slutet på 90-talet så gjorde man ofta sin fakta-insamling på följande sätt: Man gick till biblioteket efter skolan och kopierade artiklar från nationalencyklopedin och från encyclopedia britannica. Några gånger hittade man en bok som behandlade ämnet och kopierade även sidor därifrån. Sedan kunde man hemma eller på lektionstid (eller direkt på biblioteket) skriva ned en text som hämtade några rader från de olika källorna. Man märkte tidigt att vissa källor var bättre än andra.

Internet användes lite, och det hände att elever gjorde källhänvisningar till "Internet", eller "Webcrawler" och "Altavista" som var mina favoritsökmotorer. Denna missanvändning av källor diskuterades givetvis när elever började använda Internet mer och mer.

Idag är det wikipedia som gäller. Uppslagsböcker i pappersform är gamla och finns knappt att hitta någonstans. Det som jag känner har gått förlorat är viljan att hitta olika källor. Elever verkar nöjda med wikipedia, och det kanske inte är något speciellt fel med det egentligen. Det som däremot är fel är att använda wikipedia som källa. Wikipedia är däremot ett utmärkt verktyg för att hitta bra källor. Det är något som vi borde lära ut till eleverna!

Ska man skriva ett arbete om vargen, så kan man börja med att läsa artikeln på wikipedia, och sedan titta på de referenser som finns i botten på sidan. När man senare beskriver hur vargen jagar sina byten, precis som man läste på wikipedia, så kan man referera till samma källa som wikipedia refererar till, och allra bäst så ska man följa källhänvisningen och se vad som står där (förutsatt att källan pekar på en online-baserad resurs).

Min poäng är alltså följande: Man ska aldrig ha "Källa: Wikipedia", utan istället använda de referenser som finns i artiklarna!

Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.
Den (potentiellt) farligaste personen på skolan

Idag har jag varit på internetdagarna och lyssnat på flera olika personer som pratat om integritetsfrågor när det gäller den svenska skolan. Det har diskuterats att lärare bör prata om integritet och källkritik med sina elever, vi har fått höra exempel på hur några jobbar med webbpublicering samt hur andra jobbat med google och försökt göra allt på det lagliga sättet.

Jag har funderat lite på en sak som jag inte hört hittills under internetdagarna, en sak som handlar om hur allt det tekniska hanteras på skolor. Jag jobbar nämligen som IT-ansvarig, och jag tror att jag därför tillhör en grupp av potentiellt mycket farliga människor.

Om någon frågar dig om ditt lösenord till slumpmässig plats, eller ber dig logga in någonstans och sen tar din dator så skulle du nog bli rätt arg. Men om din lokala IT-nisse gör detta så tillhör det snarare din vardag. Det är ingen som reagerar om denna person har möjlighet att ta sig in både här och där. Den lokala IT-nissen har ett stort ansvar på sina axlar. Rektorns dator kanske måste fixas, sjuksysters system måste underhållas, hela skolans filer måste backup:as.

Jag tar mitt jobb på mycket stort allvar och försöker ofta tänka på IT-säkerhet och integritet. Jag kanske hanterar data som kan upplevas som mycket kränkande och personlig. Tänk om jag gör fel, tänk om skolans servrar eller lokala maskiner blir hackade och all data läcker ut. Det är en sak att skolor inte ska skriva känslig data på facebook eller i någon annan moln-tjänst, men lokalt på datorer kan det ju finnas allt möjligt.

Som IT-nisse så tänker jag också på hur det skulle kunna se ut på andra skolor. Tänk om det fanns IT-nissar som blev missnöjda med sin arbetsplats, eller bara inte orkade bry sig och kanske kastade sjuksysters dator i skrothögen utan att först tömma hårddisken.

Skolor har skjutsats in i den digitala världen lika fort som resten av samhället, men på IT-sidan har mycket hänt utan att man tänkt så mycket först. Det finns ofta ingen direkt ekonomisk förlust när det gäller datasäkerhet, inte på samma sätt som det är för företag. För vissa företag är det A och O att all data hanteras mycket försiktigt, och hela inkomsten kan bero på detta.

På skolor har ibland vissa lärare tagit på sig rollen att hjälpa till med IT, och om en dator krånglar så kan de lätt fixa något, så slipper man vänta på det stora, långsamma, företaget. Dessa IT-nissar måste tänka på att de potentiellt hanterar mycket känslig information. Är alla medvetna om detta?

Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.