Programmering är roligt!

Mikael skriver om programmering, systemadministration och mycket annat!

Kolla in min bok: Spelprogrammering med HTML5 och JavaScript

Kategorier 

2013-09-06
Linux i skolan

I en hel termin har nu Södertörns friskolan använt linux för klientdatorer och resultatet har varit mycket bra. Alla gamla datorer känns snabba, givetvis använder vi då inte några speciella 3D-effekter i själva gränssnittet. Som linux-smak har vi enbart använt Ubuntu 12.04 med Gnome-classic som fönsterhanterare.

Som webbläsare använder vi nyaste Firefox, och eftersom alla mest sitter med Internet är det få som egentligen märker att det är linux i bakgrunden. Ordbehandling och drivrutiner till skrivare har varit det som krånglat mest, men oftast har det löst sig. Eftersom vi använder LibreOffice är det flera gamla office-dokument som inte riktigt betett sig, men det är smällar man får ta. LibreOffice är enkelt att installera hemma, så alla som vill kan jobba med samma mjukvara både i skolan och hemma. Detta är ett påstående som inte går att säga om man enbart har nyaste Microsoft Office på skolan.

Rent administrationsmässigt är linux en dröm i jämförelse med windows. Allt är lättare och går att hantera över nätverket på ett helt annat sätt. Vi på systemadministrationen ser ljust på denna termin och tror att allt kommer fortsätta att bara fungera bättre och bättre! Mer uppdateringar om hur linux fungerar i en skolmiljö följer!

Maila din kommentar till mikael@tylmad.com, så lägger jag in den under inlägget.